O Kostanjici

O Kostanjici, geografski položaj, opis

Osoba
Djece
(success)

Kostanjica je mirno, ribarsko naselje na ulazu u Risanski zaliv, nedaleko od uskog moreuza Verige.

Nalazi se nasuprot starom gradu Perastu, sto cini njen polozaj jedinstvenim.

Pri dolasku ce vas obuzeti dramaticni fjord sa impozantnim crnim planinama koje su kontrast cistoj vodi punoj beskonacnog plavetnila.

Elementi pejzaža Boke odaju utisak da se međusobno takmiče koji će duže zadržati vaš pogled, jer u kom god da se pravcu okrenete, vidjećete izobilje inspiracije: srednjovjekovni grad Perast, sa kamenim palatama, bijelim škurama, uskim ulicama popločanim kamenom, gdje gotovo da možete osjetiti duh neustrašivih mornara, a u sredini zaliva se izdižu dva crkvena ostrvca Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjela.

Sa dolaskom jutra, probudićete se uz zvukove galebova, dok brodovi koji ulaze u fjord oglašavaju svoje prisustvo zvukom sirena, pozdravljajući stare gradove, koji, poštovajući tradiciju staru vjekovima, im odgovaraju crkvenim zvonima.

Vaš dolazak je dočekan mirom i gostoprimstvom stanovnika Kostanjice.

Zatim vasa čula počinju da mame čista, neodoljiva voda okružena svježim izvorima koji izbijaju iz planinskog kamena, svjež vazduh sa mirisom lavande i raznog bilja, i veličanstvenih kestena, oleandera i maslina koji se njišu na povjetarcu.

Za one koji vole aktivnosti, Boka nudi nautički turizam zahvaljujući mnoštvu marina i kamenih pristaništa. Popularni su sportovi poput kajakaštva, skijanja na vodi, ronjenja (imamo u ponudi časove ronjenja) kao i rekreacioni turizam poput planinarenja, sportskog planinarenja, alpinizma i speleologije.

Zavisnici o adrenalinu se mogu pridružiti našim dnevnim izletima do rijeke Tare na uzbudljivo splavarenje.

Očaravajuća priroda Kostanjice je, međutim, poprilično neukrotiva, što je razlog zašto je netaknuta nakon toliko dugo vremena.

Kameniti predio je prekriven gustim šumama i izuzetno je strm teren za gradnju. To je razlog zašto su kamene kuće sa prostranim terasama natkrivenim krošnjama velikih kestena i maslina obilježje arhitekture odmarališta Boka Gardens

Zaklonjena ovom divljinom, Kostanjica uživa svoju privatnost a udaljena je kratku vožnju od svih priobalnih starih gradova: 7km od Tivta, 25 km od Budve, 15 km od Herceg Novog, 20 km od Kotora, 55 km od Dubrovnika, 35 km od Svetog Stefana a trajekt Kamenari – Lepetani je udaljen svega 3 km.

Kostanjica kao dio Bokokotorskog zaliva pripada prirodnom i kulturno-istorijskom predjelu Kotora, koji je od 1979. godine dio svjetske baštine UNESCO-a.